28 veckor senare

FILMINFO/RECENSION:
För fem år sen visade filmskaparduon Danny Boyle och Alex Garland världen att djurrättsaktivister är djävulens hantlangare i filmen "28 dagar senare". Ur ett dunkelt brittiskt labb släppte dessa busar ut ett gäng rödögda schimpanser utan vetskapen om att dessa var smittade med den kommande folksjukdomen Ilska. Snart drevs var och varannan britt av köttets lustar, dvs lusten att springa runt och bita andra i halsen. 28 dagar senare hade sjukdomen ödelagt hela London och hela Storbritannien blev satt i karantän, samtidigt som en liten tapper skara av överlevare kämpade för sina liv i en genreöverskridande skräckis som passade på att spela på folks nojor kring sjukdomar som mul- och klövsjukan.

28 veckor senare har lugnet lagt sig över ön. De flesta infekterade verkar ha dött av svält och i London har den ockuperande amerikanska armén upprättat en grön zon där livet ska kunna börja om på nytt. Ni som sett "Land of the Dead" fattar vartåt det lutar. Barn som suttit i exil i flyktingläger får nu chansen att återvända till ett London där jänkarna ska garantera säkerheten, man behöver inte direkt vara utrikespolitisk kommentator i Aktuellt för att förstå kopplingen till situtationen i Irak.

Till skillnad från många andra har tonnårstjejen Tammy och hennes yngre bror Andy faktiskt en far att återvända till. Deras pappa Don (Robert Carlyle) lämnade i filmens inledningssekvens sin fru åt sitt öde i en liten stuga full av blodtörstiga zombies. I förnekelse säger han till sina barn att han inte kunde hindra hennes död, allt för att inte dömas av sina barn. Egentligen är nog alla dömda i "28 veckor senare" men fegisar och svin går som så ofta före i kön. Inte helt otippat bryter snart viruset ut på nytt innanför stadens murar och den här gången har nyinflyttade londonborna har inte bara landsmän med överaktiv salivproduktion att fly ifrån, de måste även hålla sig undan de amerikanska krypskyttarna som fått order att skjuta på allt som rör sig.

Trailern till filmen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback